Surgical Technology Principles and Practice 5th Edition Test Bank

$40.00

Surgical Technology Principles and Practice 5th Edition Test Bank

StumbleUponEmail

Description

Surgical Technology Principles and Practice 5th Edition Test Bank

 

Chapter 1: The Surgical Technologist
Test Bank
TRUE/FALSE
1. Professionals in allied health follow the principles of medicine and nursing in that they participate in the health and well-being of people through specific tasks and expertise.
ANS: TAllied health professionals are highly trained and must have a global view of health as well as the education and capability to focus on highly technical aspects of health care delivery.
REF: p. 2
2. Sterile personnel are scrubbed and have donned surgical gown and gloves.
ANS: TThe tasks of the surgical technologist are described as “sterile” or “nonsterile.”
REF: p. 8
3. The first surgical technologists were army corpsmen trained to assist in surgery.
ANS: TDuring World War I, army corpsmen worked on the battlefield to offer aid and comfort to the wounded, but they had no role in surgery. World War II dramatically changed that. The army began training corpsmen to assist in surgery, a role that previously had been filled only by nurses. By this time, however, corpsmen were expected to administer anesthesia and assistant the surgeon.
REF: p. 2
4. The Association of periOperative Registered Nurses is the professional organization for nurses and surgical technologists.
ANS: FThe Association of periOperative Registered Nurses (AORN) is an organization for surgical nurses.
REF: p. 1
5. A circulator is the nonsterile surgical team member who assists in gathering additional supplies and equipment needed during the surgical procedure.
ANS: TThe nonsterile surgical team member with direct patient care duties and responsibilities is the circulator. This is a licensed health care provider who may be assisted by a surgical technologist.
REF: p. 8
6. To use the title “Certified Surgical Technologist,” one must successfully pass the certification exam distributed by the National Board of Surgical Technology and Surgical Assisting (NBSTSA).
ANS: TThe NBSTSA (formerly the LCC-ST) has oversight for certification and credentialing for surgical technologists and surgical technologist first assistants. The organization is responsible for the eligibility, granting, revoking, and denial of certification.
REF: p. 3
7. Certification for the certified surgical technologist (CST) is maintained as long as the CST becomes a member of the Association of Surgical Technologists.
ANS: FAST is a professional organization and does not determine certification of its members.
REF: p. 3
8. In surgery, professional and personal honesty about one’s actions, mistakes, and abilities is called surgical conscience.
ANS: TWhen any professional makes an error, he or she must admit the error at the time it is made. It is difficult to expose an error, particularly in front of others, but doing so and accepting responsibility are signs of professional and emotional maturity. It is a requirement for work in any health care profession.
REF: p. 8
9. Many operative accidents, such as needle sticks, accidental cutting or burning, and loss of items in the surgical wound, are not the result of a lack of knowledge or skills but a lack of attention.
ANS: TMany operative accidents, such as needle sticks, accidental cutting or burning, and loss of items in the surgical wound, are not the result of a lack of knowledge or skill, but of a lack of attention.
REF: p. 9
10. If certified, the surgical technologist may legally perform any or all of the same tasks that the registered nurse may perform in the perioperative setting.
ANS: FSurgical technologists are often confronted with situations in which they are asked to perform an activity that they are prohibited from performing according to state jurisdiction. Many states specify certain tasks that the surgical technologist cannot perform even if a surgeon, a nurse, or another licensed person delegates the task.
REF: p. 9
MULTIPLE CHOICE
1. The professional association for surgical technologists is the ________.a. Association of periOperative Registered Nursesb. American College of Surgeonsc. Association of Surgical Technologistsd. Accreditation Review Committee on Education in Surgical Technology

ANS: CThe AST is the surgical technologists’ professional organization. The association promotes professional standards by providing services to its members as well as legislative support to promote and formalize the status of surgical technologists.
REF: p. 3
2. ________ demonstrates that a surgical technologist from an accredited program has achieved a minimum level of knowledge and skills.a. Licensureb. An associate’s degreec. Graduationd. Certification

ANS: DCertification is a demonstration of competency to a particular standard, usually set by the professional organization.
REF: p. 4
3. Certification for the surgical technologist is ________.a. mandatoryb. voluntaryc. unnecessaryd. invalid

ANS: BCertification is voluntary and is not required for practice in a profession.
REF: p. 4
4. Certification differs from licensure in that certification ________.a. does not require continuing education creditsb. allows employers to evaluate prospective employees by one verifiable national standardc. is not currently mandatory to practice in all 50 statesd. is a no-cost exam

ANS: CLicensure is a process in which the state government issues registration and the right to practice. Certification is not mandatory.
REF: p. 4
5. The process of transferring responsibility for an activity from a licensed person to a nonlicensed person, with the person initiating the transfer retaining accountability for the outcome of the activity, is known as ________.a. a dependent taskb. delegationc. assignmentd. an independent task

ANS: BDelegation is the transfer of responsibility for an activity from one person to another. In the health care setting, delegation refers to the assignment of tasks that are normally the responsibility of a licensed person.
REF: p. 10
6. The nonsterile member of the surgical team is called the ______.a. assistantb. scrubberc. circulatord. surgeon

ANS: CThe circulator is a nonsterile team member.
REF: p. 8
7. The ability to prioritize tasks and equipment in a logical and efficient manner is called ________ skills.a. manual b. organizational c. mental d. profession

ANS: BGood organizational skills in surgery are expressed as the ability to prioritize tasks and equipment in a logical and efficient manner.
REF: p. 9
8. In addition to the hospital operating room, ________ may work in private specialty practices or ambulatory surgical centers, may manage central or sterile supply departments, may become sales representatives, or may teach surgical technology in a variety of settings.a. licensed professionals onlyb. surgical orderlies or aidesc. only health-care workers given the right to practice by a governmental agencyd. surgical technologists

ANS: DAn important goal for surgical technology students and experienced professionals alike is role integration. Surgical technologists can work in various surgical settings, central or supply departments, sales, or teaching.
REF: p. 7
9. The successful surgical technologist possesses certain personal characteristics and aptitudes that contribute greatly to both good patient care and job satisfaction. Although most skills can be learned, certain characteristics such as ________ cannot be taught.a. honesty, empathy, and caringb. professional and personal growthc. surgical conscience and sterile techniqued. communication skills and interpersonal relations

ANS: AAlthough most skills can be learned, certain characteristics, such as honesty, empathy, and caring, cannot be taught. Novices to the profession likely have many valuable untapped skills and attributes that develop with time and experience.
REF: p. 8
10. ________ is a response to the emotional or physical experiences of another human. It is the dual ability to comprehend the feelings of others and convey that comprehension through words, actions, or body language.a. Respectb. Surgical consciencec. Empathyd. Emotional maturity

ANS: CEmpathy is a response to the emotional or physical experience of another human. It is the dual ability to comprehend the other’s feelings—grief, joy, sorrow, pain—and to convey that comprehension through words, actions, or body language.
REF: p. 8
11. ________ is a form of empathy, because it requires protection of another’s vulnerability. Lack of this quality implies that a person has little worth as a human being. Lack of this quality in front of patients may cause them to question or mistrust the care they may receive.a. Honestyb. Respectc. Emotional self-controld. Personal maturity

ANS: BRespect for others is a quality that is universally recognized and admired in all environments. When people are respected, they feel accepted as they are. Lack of respect implies that a person has little worth as a human being.
REF: p. 8
12. Strong emotional reactions must be expressed appropriately and channeled in a healthy way. The emotional maturity and self-control of operating room personnel contribute greatly to ________.a. the surgeon’s ability to operateb. the surgical technologist’s ability to anticipate the surgeon’s needsc. a professional and safe work environmentd. the ability to put events into perspective and enjoy the lighter side of work

ANS: CThe operating room environment can be stressful at times. The emotional maturity and self-control of operating room personnel contribute greatly to a professional and safe work environment.
REF: p. 8
13. In surgery, taking responsibility for one’s actions, mistakes, and abilities is called ________, one of the most important elements for success as a surgical technologist.a. surgical conscienceb. organizationc. concentrationd. sense of humor

ANS: AIn surgery, professional and personal honesty about one’s actions, mistakes, and abilities is called surgical conscience. When any professional makes an error, he or she must admit the error at the time it is made.
REF: p. 8
14. Manual dexterity, organizational skills, and concentration are all desirable attributes for a surgical technologist to possess. These skills are important because ________.a. the more skills a surgical technologist has, the better she or he is paidb. a surgical technologist must have these skills to become certifiedc. they determine the surgical technologist’s scope of practiced. they contribute to good patient care and job satisfaction

ANS: DManual dexterity, organizational skills, and concentration are all skills that allow surgical technologists to help the patient and feel satisfied with their job.
REF: p. 8
15. A professional’s ________ is determined by a regulating agency to protect the public and ensure a high level of quality medical care.a. hospital policyb. scope of practicec. certification examd. operative permit

ANS: BThe scope of practice is determined by several different regulating agencies to protect the public and ensure a high level of quality medical care. Regulating bodies specify the type of activities that the surgical technologist can legally perform.
REF: p. 9
16. __________ tasks are those that the surgical technologist performs without supervision.a. Dependantb. Delegatedc. Independentd. Institutional

ANS: CActivities such as preparing surgical equipment and maintaining the sterile field are independent tasks.
REF: p. 10
17. __________ is the transfer of responsibility for an activity from one person to another.a. Delegationb. Decisionc. Transferd. Order

ANS: ADelegation is the transfer of responsibility for an activity from one person to another. In the health care setting, delegation refers to the assignment of tasks that are normally the responsibility of a licensed person.
REF: p. 11
18. Manual dexterity is a desirable quality of the surgical technologist because ________ .a. the handling of instruments requires manual skills and keen observationb. hand-eye coordination is required to master the skills needed during a surgical procedurec. equipment must be handled effectively at all timesd. all of the above

ANS: DEquipment must be assembled and handled efficiently and without confusion. This requires manual skills and keen observation. Excellent hand-eye coordination is required to master the skills needed to prepare for and assist during surgery.
REF: p. 9
19. As the surgery progresses, the surgical technologist must ________.a. wait for the surgeon to ask for what he or she needsb. depend on the CST-CFA to let him or her know what the surgeon needsc. have the instruments and supplies close enough for the surgeon to get what he or she needsd. be able to anticipate each step of the surgery

ANS: DOne of the surgical technologist’s main responsibilities from the time the first incision is made to the end of the procedure is to anticipate each step of the surgery.
REF: p. 9
20. Serving as preceptor requires patience and a willingness to ________ knowledge and experience.a. shareb. withholdc. ignored. forget

ANS: AServing as preceptor requires patience and a willingness to share knowledge and experience. Box 1-1 lists guidelines for serving as a preceptor in the operating room.
REF: p. 8
21. The original name for the surgical technologist was __________.a. surgical assisting specialistb. operating room technician

ANS: BOperating room technicians were used in World War II, and the term surgical technologist evolved through several years. Formal training for the civilian ORT began in proprietary schools across the United States. AORN published a book entitled Teaching the Operating Room Technician in 1967. In 1968 the AORN Board of Directors created the Association of Operating Room Technicians (AORT). In 1973, the AORT became independent from the AORN and the profession changed its title to Association of Surgical Technologists (AST).
REF: p. 3
22. ________ is the surgical technologist’s professional organization, advocating professional and personal growth.a. ASTb. AORN

ANS: AThe association promotes professional standards by providing services to its members as well as legislative support to promote and formalize the status of surgical technologists.
REF: p. 3
23. Graduates from accredited surgical technology programs who pass the LCC-ST national certification exam demonstrate entry-level competency in the profession and earn the title of certified surgical technologist. ________ is a voluntary method of credentialing for the surgical technologist that allows employers to evaluate prospective employees by one verifiable national standard.a. Certificationb. Licensure

ANS: ACertification is voluntary and is not required for practice in a profession.
REF: p. 4
24. Continuing education credits ensure that individuals keep current with information and technology. A surgical technologist’s continued education credits are maintained through ____________.a. place of employmentb. professional organization

ANS: BContinuing education credits are provided by a professional organization. Credits are earned by attending lectures and in-service presentations or by study and examination.
REF: p. 5
25. The ________ of operating room personnel contribute to a professional and safe work environment.a. title and pay scaleb. emotional maturity and self-control

ANS: BThe emotional maturity and self-control of operating room personnel contribute greatly to a professional and safe work environment. Emotional maturity is the ability to control strong feelings and vent them appropriately in a constructive manner.
REF: p. 8
26. In surgery, honesty about one’s actions, mistakes, and abilities is called ________. It is one of the most important elements for becoming a successful surgical technologist.a. surgical conscienceb. a sense of humor

ANS: AIn surgery, professional and personal honesty about one’s actions, mistakes, and abilities is called surgical conscience. When any professional makes an error, he or she must admit the error at the time it is made.
REF: p. 8
27. In all work settings, the surgical technologist performs duties within task boundaries called _______________. This is determined by a number of different regulating agencies to protect the public and ensure a high level of quality medical care.a. delegated tasksb. scope of practice

ANS: BIn all work settings, the surgical technologist performs duties within task boundaries called the scope of practice. The scope of practice is determined by several different regulating agencies to protect the public and ensure a high level of quality medical care.
REF: p. 9
28. During a surgical procedure, the surgeon delegates the task of retraction to the surgical technologist. The ________ can be accountable for any tissue damage that may occur.a. surgical technologistb. surgeon

ANS: BIf the surgeon delegates the task of retraction to the surgical technologist during surgery, it is the surgeon who is accountable for any tissue damage that may occur as a result of that retraction.
REF: p. 10
29. Surgical technologists are trained in military facilities, 2-year colleges, and in vocational and for-profit programs called __________.a. proprietaryb. institutional

ANS: ASurgical technologists are trained in military facilities, 2-year colleges and in vocational and proprietary (for-profit) programs.
REF: p. 4
30. According to the Association of Surgical Technologists, it provides a “tool for measuring the ongoing progress of the surgical technologist from one level to another.” This is called clinical _________.a. ladderb. progression

ANS: AThe Clinical Ladder Program was established to provide incentives for surgical technologists to advance their clinical skills and competency in key areas. According to the Association of Surgical Technologists, it provides a “tool for measuring the ongoing progress of the surgical technologist from one level to another.”
REF: p. 4
MATCHING
Choose from the terms listed and match them with their most correct description. You will use the same answer more than once.a. surgical technologistb. circulatorc. surgeon

1. Nonsterile team member; gathers extra supplies and equipment as needed
2. AORN is the professional organization to which she or he may belong
3. Certified by the NBSTSA
4. Must be able to anticipate the surgeon’s needs at the operative site
5. Accountable for ensuring that the preoperative checklist is complete
6. Usually gowned and gloved by another member of the sterile team
7. Will set up and maintain the sterile field
8. AST is the professional organization to which he or she may belong
9. Performs the duties as a preceptor during operative procedures
10. Provides direct patient care before the surgery begins
1. ANS: B REF: p. 1-11
2. ANS: B REF: p. 1-11
3. ANS: C REF: p. 1-11
4. ANS: A REF: p. 1-11
5. ANS: B REF: p. 1-11
6. ANS: C REF: p. 1-11
7. ANS: A REF: p. 1-11
8. ANS: A REF: p. 1-11
9. ANS: A REF: p. 1-11
10. ANS: B REF: p. 1-11
Choose from the terms listed and match them with their most correct description. You will use the same answer more than once.a. nonsterile team memberb. sterile team member

11. Scrubs and dons gown and gloves
12. Prepares instruments and supplies in sterile supply department for next case
13. May perform duties within the circulator role
14. Assembles, wraps, and sterilizes instrument sets as necessary
15. Gowns and gloves the surgeon and CST-CFA
16. Organizes instruments and surgical supplies needed for surgical procedure
17. Gathers additional supplies or equipment as needed during the procedure
18. Anticipates the steps of the surgical procedure
19. Maintains the integrity of the sterile field during the procedure
20. Maintains safety on the surgical field by monitoring the location of all sharps, keeping track of sponges and instruments, and following safety precautions with equipment
11. ANS: B REF: p. 1-11
12. ANS: A REF: p. 1-11
13. ANS: A REF: p. 1-11
14. ANS: A REF: p. 1-11
15. ANS: B REF: p. 1-11
16. ANS: B REF: p. 1-11
17. ANS: A REF: p. 1-11
18. ANS: B REF: p. 1-11
19. ANS: A REF: p. 1-11
20. ANS: B REF: p. 1-11

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Surgical Technology Principles and Practice 5th Edition Test Bank”

Your email address will not be published. Required fields are marked *